Stichting Palm

Stichting Palm Stichting Palm geeft duurzame ontwikkelingskansen aan de allerarmsten in India. Samen met de doelgroep zoeken naar mogelijkheden om de dubieuze cirkel van armoede te doorbreken. In groepsverband samenwerken aan verbetering van gezondheid en leefomgeving. Door trainingen en het verstrekken van kleine leningen van de gezamenlijke spaarrekening krijgen de deelnemers de kans om zelf een bedrijfje op te zetten. Door het creeren van voldoende inkomen voor het gezin, kunnen kinderen naar school, waardoor hun toekomstkansen vergroot worden.

Stichting Palm

Wannekom!

Ik ben Shanta, een van 20 medewerkers van Palm in India. Geboren in de binnenlanden van India, waar moeders zich elke dag zorgen maken of er die dag te eten is. Mijn ouders zijn van een lage kaste en waren niet blij met de geboorte van een dochter. Meisjes zijn minderwaardig en de bruidsschat brengt de familie vaak in financiele problemen. Bijna elke minuut wordt er in India een meisjesbaby geaborteerd! Vrouwen staan volledig in dienst van de man en zijn niets waard. Ook ik wist niet beter...

Totdat ik mij aansloot bij een van de 700, zelfhulpgroepen van Palm. Mijn echtgenoot, een goede man, verbood mij eerst naar de groepsmetingen te gaan. Maar toen hij zag hoe de leefomstandigheden van de groepsleden verbeterden, liet hij mij tenslotte gaan. In de groep leerde ik veel over hygiene, gezonde voeding, ziektepreventie en vrouwenrechten. Wij spaarden samen, bespraken onze dagelijkse problemen en zochten samen naar oplossingen. Ik volgde beroeps trainingen van Palm, ontdekte zo mijn talenten en werd gevraagd om veldwerker te worden bij Palm.

In mijn bergdorp heeft haast niemand een toilet. Dit veroorzaakt veel narigheid. Vrouwen wachten tot het donker is, om hun behoefte te doen. Echt levensgevaarlijk! Onlangs zijn in India twee meisjes die hun behoefte deden verkracht en opgehangen. Ik leende geld van mijn groep en kon een toilet laten bouwen. Klinkt niet bijzonder, maar voor mij en mijn dochter betekende het veel. Het gaf ons bewegingsvrijheid en zelfrespect. Ik stimuleer nu andere vrouwen om ook geld te lenen van de groep om een toilet te bouwen. De leden van de 71 groepen die ik begeleid, hebben het afgelopen jaar 35 toiletten gebouwd.

Ik ben trots op mijn werk. Vroeger werkte ik, net als mijn man als dagloner op het veld. Hard werken voor een slecht loon. Wij hadden nauwelijks voldoende te eten. Nu ik meer verdien kan mijn dochter een goede opleiding volgen. Dat geeft haar als vrouw, een goede start. Samen met mijn collega veldwerkers bij Palm en de 8000 leden van de zelfhulpgroepen gaan wij het verschil maken.

Social Media